Bouwpunt laat de wijk Paspoel mee herrijzen

Bouwpunt laat de wijk Paspoel mee herrijzen

Een nieuw leven voor de Tongerse sociale wijk.

Eind jaren 70 verrezen er in Tongeren drie indrukwekkende woontorens. De sociale wijk Paspoel was geboren. Bijna 40 jaar later is het hoog tijd om met een schone lei te herbeginnen. Briek nam een kijkje achter de schermen van dit prestigieuze project op mensenmaat.

Van niks meer naar alles

Alle appartementen gaan tegen de vlakte en poppen terug op in de vorm van compactere nieuwbouw met een mooi uiterlijk en een comfortabel innerlijk. Een clever en up-to-date ontwerp van het vernieuwende Londense bureau S333 Architecture & Urbanism. Naast de drie nieuwe torens zijn er nog drie extra blokken van drie tot vijf lagen voorzien.

Er werd bewust asymmetrisch ingepland. Hierdoor worden nieuwe binnenplaatsen en woonstraten gecreëerd. Bestaande voetgangers- en fietsassen worden doorgetrokken en zorgen voor verbindingen doorheen het terrein.

Bouwpunt en werf Paspoel

Dit is het grootste bouwproject ooit in Tongeren en het vraagt bovendien een heel specifieke aanpak. Is dat spannend voor ons? Ja. Is het boeiend om dit te mogen doen? Absoluut! - Wout Hulselmans, Projectleider bij Strabag

Bijzonder vriendelijk ontwerp

De gebouwen nemen af in hoogte naar de grenzen van het terrein toe, wat een aangename skyline geeft. De ‘publieke’ gevels in baksteen hebben een strakke, rustgevende look. Ze onderscheiden zich subtiel van elkaar door hun textuur en details. Aan de kant van de binnentuinen werd voor zachter en speelser gekozen, door het gebruik van hout en het onregelmatige ritme van de gaanderijen. Het hout zorgt hier en daar ook voor een verrassend accent in de uitgepuurde publieke gevels, en het markeert mooi de in- en doorgangen naar de straat.

Doorheen de site komt er veel meer groen dan vroeger, wat uitnodigt tot sociaal contact: grasvelden met zitbanken, een speelterrein en een sportveld. Het complex zal ook twee grote gemeenschappelijke ruimtes voor wijkondersteunende initiatieven bevatten.

Dit terwijl elke bewoner op zich zal genieten van meer privacy, voelbaar verbeterd wooncomfort en dus meer levenskwaliteit. Bewoners op het gelijkvloers genieten van hun eigen tuintje. Kortom: Paspoel Anders. Bravo voor sociale huisvestingsmaatschappij Woonzo.

De vormgeving en indeling bevordert het woonplezier en de sociale contacten. Tegelijk wordt het verantwoordelijkheidsgevoel van de bewoners om de site met respect te behandelen gestimuleerd. - Bart Princen, voorzitter van Woonzo

Slimme aanpak in vier fases

Het project omvat in totaal 192 appartementen, werd in mei vorig jaar opgestart en zal zes jaar in beslag nemen. De afbraakwerken gebeuren in vier fases en worden zo gecoördineerd dat de 344 bewoners slechts 1 keer hoeven te verhuizen – van hun oude naar een gloednieuw appartement – en zo min mogelijk overlast hebben. Een hele puzzel qua organisatie en planning.

Op een open plek wordt nu een eerste blok met 70 appartementen gebouwd. Zodra deze instapklaar zijn, verhuizen de eerste bewoners naar hun nieuwe flats met gaanderijen met zonnige terrassen die uitkijken op de gemeenschappelijke tuin. Na elke bouwfase volgt een periode van drie maanden voor de verhuisbeweging van de volgende groep bewoners en de afbraak van het oude gebouw.

Briek werf Paspoel

Mogen bijdragen aan een prachtwerf van deze omvang – en dan nog in onze eigen stad – is een eer en een schitterende uitdaging. Eerst de scherpste offerte maken en dan kwaliteit aanleveren in perfecte staat en op het juiste moment. Fase per fase alles waarmaken wat we beloofden, is een kwestie van constant waakzaam blijven en flexibel bijsturen waar nodig. - Rudi Vrancken, sales Bouwpunt Jorissen

Paspoel Anders … en beter!

  • Project: 192 comfortabele en esthetische nieuwbouwappartementen en een ondergrondse parking voor 130 wagens. Ze vervangen in vier fases de versleten woontorens van de sociale wijk Paspoel in Tongeren.
  • Bruto oppervlakte: 21.765 m²
  • Bouwheer: Gewestelijke Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonzo cvba. Verantwoordelijke: Bart Princen
  • Architect: S333 Architecture & Urbanism
  • Studiebureau: SWECO Belgium 
  • Aannemer: STRABAG
  • Bouwpunt Jorissen: Leverancier van snelbouw, betonblokken, kalkzandsteenelementen, cellenbetonblokken, gevelstenen en -strips. Om een voorbeeld te geven: er zijn 8.500 m² gevelstenen, 500 m² gevelstrips en 7.500 m² kalkzandsteenelementen voorzien in dit project ... 
  • Aanvang werken: mei 2016
  • Einde werken: oktober 2022
  • Budget: 25 miljoen euro