Dossier gevelrenovatie: over de rooie

Dossier gevelrenovatie: over de rooie

Een knappe gevel is het visitekaartje van een aangenaam huis, maar ook een belangrijke factor in energiebeheersing en vochtcontrole. 

Briek sprak enkele belangrijke spelers en kwam terug met deze slimme oplossingen en mooie suggesties voor een geslaagde renovatie. 

Over de rooie …

De wetgeving schept meer ruimte

Voor één keer is grensoverschrijdend gedrag toegestaan. De nieuwe wetgeving over de rooilijn bepaalt dat het passeren van de rooi- of bouwlijn met maximum 14cm voor het aanbrengen van gevelisolatie voortaan geen reden meer hoeft te zijn voor het weigeren van een stedenbouwkundige vergunning. Hiermee wil de overheid zoveel mogelijk mensen aanzetten tot het investeren in energiebesparing. Deze nieuwe maatregel is ook ruimtelijk gezien goed nieuws, want binneninsolatie slorpt nu eenmaal plaats op, wat zeker bij eerder bescheiden rijwoningen best vermeden wordt. Ook spouwmuurisolatie is niet altijd een aanrader. Het kan niet bij elke woning toegepast worden en kan voor onaangename verrassingen zorgen. De gevel mag niet te sterk lijden onder slagregen, tenzij hij eerst geïmpregneerd wordt, maar dan kan ook moeilijker ingesloten vocht eruit. De constructie mag ook niet dampdicht zijn, een no go bij geglazuurde bakstenen, gevels met een te dunne spouw of oude muurverven, woningen gelegen aan de kust,...

Buitenisolatie!

Een ander probleem bij oude woningen is spouwmuurvervuiling door resten puin, cementbaarden of ander achtergebleven bouwmateriaal. Die verhindert een gelijkmatige verdeling van het isolatiemateriaal in de spouw waardoor koudebruggen kunnen ontstaan. Met een beetje pech zorgt dit na verloop van tijd ook voor plekken op de binnenmuur door gecondenseerd vocht. Over naar buitenisolatie dus. Doordat ze aan de buitenkant van je wandopbouw zit, vermijd je koudebruggen ter hoogte van vloeropleggingen, wandaansluitingen enzovoort en gaat er geen plaats verloren binnenin de woning. Dit is bouwfysisch de beste oplossing. 

Let’s begin at the very beginning

Een gevel degelijk renoveren pak je stap per stap aan. Te beginnen met een krachtig isolatiesysteem. Knauf is hierin één van de koplopers.

EPS-platen in wit geëxpandeerd polystyreen

“De basis van de meeste van onze isolatiesystemen bestaat uit EPS-platen in wit geëxpandeerd polystyreen, minerale lijm en een wapeningsmortel. De ATG-goedkeuring en Europese ETA-attest staan onder andere garant voor de goede bestendigheid tegen warmte-regencycli gevolgd door vries-dooicycli. Onze innovatieve SunJa-plaat is stabiel en makkelijk te hanteren. Zonder gevaar voor stofvorming of vervorming door directe zoninval, een typisch ongemak van grijze EPS-panelen. Wie op zoek is naar een doorlopende thermische isolatie, zal heel gelukkig zijn met Quix XL. Dit verbindingselement heeft geen pluggen nodig. Ze worden vervangen door metalen haken die worden uitgelijnd en geïntegreerd in het isolatiemateriaal. Zo krijg je een plintaansluiting zonder thermische brug.”

Knauf Quix XL

Natuurlijke gevelisolatie en minerale pleisters

“Isolatie gaat over besparen en over het milieu sparen. Om dat helemaal tot in de puntjes te kunnen doen, ontwikkelde ons bedrijf als eerste natuurlijke gevelisolatie die voor een veilige mantel zorgt terwijl de gevel kan blijven ademen. De Diffutherm-plaat wordt gemaakt door fijngemalen spaanders van resthout te persen en met water te mengen. De tand-en-groefranden van de panelen voorkomen dat er warmte verloren gaat via de voegen. In combinatie met onze minerale pleisters ben je zeker van duurzame kwaliteit én schoonheid. Je kiest uit meer dan 300 kleuren universele mortel, krabpleister, schuurpleister of korrelpleister met een heel hoge weerstand en grote schokbestendigheid. Last but not least: onze professionele pleisterprofielen zorgen voor strakke oppervlakken, stevige buitenhoeken en rechte aansluitingen.” 

Mansour Marchouh, Senior Technical Manager Knauf

Dit artikel verscheen ook in Briek. Wil je Briek in je brievenbus ontvangen? Vul dan snel het formulier in!