Een zwembad of een zwemvijver? Kies zelf je privéparadijs!

Een zwembad of een zwemvijver? Kies zelf je privéparadijs!

Terwijl onze woningen en tuinen steeds kleiner worden, hechten we meer en meer belang aan rust en quality time. En wat is er ontspannender dan met de kinderen plonzen of met een boek naast het water liggen? Een eigen zwembad of zwemvijver ligt voor iedereen binnen handbereik, zelfs op een beperkte oppervlakte. Je moet enkel nog beslissen wat jouw voorkeur wegdraagt.

Zwemmen in eigen tuin: een droom?

Waar vroeger een zwembad enkel voor de happy few was, kan je nu al snel een eigen paradijsje in je tuin creëren. Een aardig opblaas- of opbouwbad heb je vanaf € 1.000, een aangelegd zwembad vanaf € 30.000. Kies je voor een zwemvijver en steek je zelf de handen uit de mouwen? Dan beginnen de prijzen bij € 20.000. Een kleine kost voor jarenlang plezier, rust en samenzijn.

Waarom voor een zwembad kiezen?

Het traditionele lichtblauwe zwembad is van polyester, maar je kan vandaag kiezen uit een variëteit aan materialen, van staal en hout tot beton. Met afvoergoten van ACO of trappen en boordtegels van Stone&Style geef je je privéparadijs meteen een persoonlijk karakter.

Het water in een zwembad is altijd mooi helder door de chloorzuivering, al worden tegenwoordig vaker andere, minder irriterende middelen gebruikt om het water schoon te houden (zoals UV-lampen of ozon).

Een zwembad springt echt in het oog, het is een opvallende stijlkeuze in je tuin. Met het gepaste tuinmeubilair straalt het pure luxe uit. Hoewel een zwembad standaard 2°C kouder is dan een natuurlijke zwemvijver, is het wel gemakkelijker te verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp. Op deze manier verleng je het zwemseizoen, en heb je plezier van je bad van april tot oktober!


Waarom voor een zwemvijver kiezen?

Een zwemvijver heeft een apart filtergedeelte met vulkanische stenen en waterplanten, die het water natuurlijk zuiver houden. Reken voor dat stuk 1/4de van de totale oppervlakte. Wil je dus een zwemoppervlakte van 18 m², dan heb je 24 m² ruimte nodig. Een zwemvijver vergt dus een iets grotere tuin dan een zwembad. Maar het compenseert op andere manieren. Ten eerste is het ecologisch en milieuvriendelijk omdat je geen chemicaliën gebruikt om je vijver te zuiveren. Door het natuurlijke uitzicht en spiegelende wateroppervlak, geniet je ook in de winter van je vijver. Je hoeft hem niet af te dekken en kan de natuur zijn gang laten gaan. Tijdens de zomermaanden heb je weinig onderhoudswerk aan je zwemvijver. Daar zorgt de natuur immers voor.

Waterzuivering in een zwemvijver: de details
Aan de zuivering van zwembadwater worden heel wat aandacht en systemen besteed: van automatische PH-regeling tot chloordosering en ozoninstallaties. Dat is bij zwemvijvers niet het geval. Zijn die dan wel even schoon? Ja! Het water in een zwemvijver is volkomen gezond en meestal kraakhelder!

De toevoeging van chemische stoffen houdt het water in zwembaden steriel, vrij van bacteriën en dus levensarm. In een zwemvijver houd je het water juist levend. Je integreert een filtergedeelte van 1 tot 1,5 meter diepte in je vijver, al kan je het ook afschermen van het zwemgedeelte. Natuurlijke bacteriën en zuiverende moerasplanten doen er hun werk. De bacteriën zetten afvalstoffen om in moleculen, die de planten op hun beurt opnemen en gebruiken om te groeien.


Onze tips!

Tegenwoordig kunnen zwembaden en zwemvijvers erg op elkaar lijken. Zo zijn er betonnen, donkere zwembaden met een natuurlijke uitstraling, en strakke zwemvijvers met een apart filtergedeelte waardoor je geen planten of dieren in het zwemgedeelte hebt. Allebei kan je ze realiseren op een relatief kleine oppervlakte.

Kan je tóch niet kiezen? Dan is er altijd het (iets duurdere) hybride bad. Met één druk op de knop heb je in de zomer een traditioneel gefilterd en verwarmd zwembad, en tijdens de winter een prachtige, natuurlijk gefilterde vijver.

We raden je aan om altijd offertes te vergelijken en professionals te raadplegen voor je een beslissing maakt of aan de werken begint. Wij als bouwmaterialenhandelaar brengen je graag in contact met een professional!

Bedankt aan onze leverancier Ebema voor het prachtige beeldmateriaal om nu al van weg te dromen!


  • 07 2016 Wallyn Grimbergen 14
  • Segers Bonheide 24
  • Ebema 170713 Retie Hr 15 Sv5 6800
  • Dsc 2893
  • Geuens Olmen 38