Leven in de bouwerij bij de Tondelier

Leven in de bouwerij bij de Tondelier

Bouwpunt bouwt mee aan nieuwe Gentse dynamiek met duurzame woonwijk Tondelier.

‘De kraan is net te kort om hen te bereiken,’ lacht projectleider Philippe Gaudisaubois. Vanop de site van Tondelier ziet hij zijn leverancier van bouwmaterialen aan de overkant van het kanaal liggen: Bouwpunt OVB. Dus zwaaien ze zo nu en dan maar eens naar elkaar. Briek zwoegde en zwaaide en passant even mee en keerde hun samenwerking binnenstebuiten.

Welke werf?

De imposante site Tondelier aan de Gentse Gasmeterlaan, daar bundelen Bouwpunt OVB en aannemer Louis De Waele de krachten om een voormalige maalderij en fabrieksgebouw om te vormen tot een unieke woonwijk in hartje Rabot. Vier bouwvolumes met appartementen, lofts, herenhuizen en sociale woningen worden aangevuld met onder meer kantoren, handelszaken, een sporthal, ondergrondse wijkparkeergarage en veel groen. De allereerste inwoners zullen er begin 2018 hun intrek kunnen nemen.

Aan de slag

Sinds augustus 2015 kan je de twee grootste gebouwen van de site - Krono Gent en Nieuwe Molens Gent - beetje bij beetje tot leven zien komen. Een project om niet te onderschatten, vertelt projectleider Philippe Gaudisaubois: 'Enkele authentieke elementen zoals de voorgevel zijn bewaard gebleven, dus dat maakt het project complexer voor ons, maar ook zeker technisch interessanter.'

‘We zitten hier ook vlak naast het kanaal, dus om het ondergrondse water tegen te gaan, kwamen er in de eerste fase uitvoerige voorbereidingen en de nodige pompen aan te pas.’ Nieuwe Molens Gent en Krono Gent zullen respectievelijk begin 2018 en in de zomer van 2018 klaar zijn om hun bewoners te ontvangen.

Tondelier werf

Louis De Waele bestelt lokaal

Heel bewust. Want voor hun eerste project in Gent valt de aannemer niet terug op zijn vaste leveranciers uit het Brusselse. ‘Onze activiteiten spelen zich voornamelijk in de hoofdstad af, maar van zodra we richting Antwerpen, Gent of Brugge trekken, proberen we altijd met lokale leveranciers en onderaannemers te werken,’ legt Philippe Gaudisaubois uit.

Natuurlijk hebben we niet alleen Bouwpunt OVB aangesproken, maar zij boden wel de beste prijs en dan is de deal snel rond. In de ruwbouw die je hier ziet, zijn we vooral voor de betonblokken, het metselwerk en de isolatie op Bouwpunt OVB teruggevalllen.

Bouwpunt OVB houdt in het vizier

‘Wij hebben de plannen van dit project van in het begin gevolgd,’ vertelt Charles De Witte van Bouwpunt OVB, ‘nog voor er een aannemer aangesteld werd. Bij projecten van dit formaat gaat er al een hele tijd over vooraleer de bouwver- gunning er is, al die tijd houden we het in het vizier. Soms zijn wij zelfs diegene die de aannemer inlichten dat ze een project binnengehaald hebben,’ lacht Charles. ‘Een sterke basis om een relatie op te bouwen!’

Briek op Tondelier

Werken en netwerken

De bouwmaterialen komen met een extraatje, dat voel je goed op deze werf. Want het vertrouwen tussen Bouwpunt OVB en Louis De Waele is zo groot dat beiden met plezier hun netwerk onderling prijsgeven.

Met Bouwpunt OVB zijn we al ruim 80 jaar actief in Gent dus ons netwerk voor deze regio spreekt wel tot de verbeelding.

‘We zijn zowel gespecialiseerd in grote werven als private renovatieprojecten in het centrum van Gent, wat onze contacten zeker interessant maakt voor een aannemer als Louis De Waele.’

Tondelier to the point

PROJECT

Een nieuwe en vooruitstrevende woonwijk in Gent, goed voor 530 woonunits 

BOUWHEER

Tondelier Development en Stad Gent

BOUWPUNT OVB VOOR

Betonblokken, metselwerk en isolatie

AANVANG WERKEN

2015

EINDE WERKEN

2024