Tips voor je zwemvijver

Tips voor je zwemvijver

Een zwemvijver aanleggen is meer dan wat grond uitgraven. Het is door de jaren heen geëvolueerd tot een heus bouwwerk. Maar voor je een spade in de grond plant, geven onze professionals je graag enkele tips die vaak over het hoofd gezien worden.

Zwemvijver
  • Controleer zeker of je geen bouwvergunning nodig hebt voor je tuinproject. In regel ben je hiervan vrijgesteld als je zwemvijver en terras maximaal 80m2 omvatten, maar informeer je zeker bij je gemeente.
  • Vaak bots je bij de aanleg van een zwemvijver op grondwater. In sommige gevallen is grondbemaling dan ook een must.
  • Al aan isolatie gedacht? Net als een huis kan je een verwarmde vijver ook isoleren, met harde styrofoam bijvoorbeeld. ‘Bovendien zorgt isolatie ook voor een veel aangenamer gevoel als je tegen een wand botst,’ zegt Stefan Willen. ‘En zo vermijd je ook de aftekening van de betonblokken door je folie.’

In een ideale wereld zou je toch ook op een volledig jaar moeten rekenen om een tuinaanleg met zwemvijver af te werken.

  • Let op met hoogteverschillen in de tuin, zodat er geen omgevingswater in je zwemvijver terecht komt. Ook de afwatering van je terras is uiteraard belangrijk.
  • En ten slotte: neem je tijd. ‘Voor een woning trekken mensen enorm veel tijd uit, maar voor de omgevingswerken hebben ze vaak veel minder geduld,’ zegt Stephan Boute. ‘In een ideale wereld zou je toch ook op een volledig jaar moeten rekenen om een tuinaanleg met zwemvijver af te werken. Idealiter gebeuren de grondwerken dan in de zomer, verhardingen volgen in het tussenseizoen en aanplantingen in het winterseizoen. Dan heb je tegen de zomer een optimaal resultaat.’

Het bouwproces

Onderstaande schets (met dank aan) Tom De Pauw geeft de verschillende stappen in het 'bouwproces' aan via een doorsnede van de zwemvijver.

Doorsnede zwemvijver
  1. Folie
  2. Afstandhouders
  3. Bewapeningsnet
  4. Gewapend beton
  5. Holle betonsteen - 5b. mortellaag
  6. Doorvoer PVC-buis
  7. Magere beton/ opgieten stepocblokken
  8. Cementbewapening
  9. Beschermdoek + EPDM-folie
  10. Kleefcement
  11. Deksteen

Dit artikel verscheen ook in Briek. Wil je Briek in je brievenbus ontvangen? Vul dan snel het formulier in!