Waterinfiltratie: infiltreren kan je leren

Waterinfiltratie: infiltreren kan je leren

Oppervlakkige of ingrijpende, goedkope of dure infiltratievoorzieningen, de waaier aan mogelijkheden is ruim. 

Kiezelsteentjes, waterdoorlatende voegen of grasdallen rondom je huis zijn een voorbeeld van rechtstreekse en goedkope infiltratie. Maar je kan doortastender te werk gaan met ondergrondse infiltratievoorzieningen zoals infiltratiebedden, -tunnels, -buizen of -blokken.

Vooral deze laatste, de infiltratieblokken, zijn een flexibele en populaire toepassing. Je kan je het systeem voorstellen als een reeks absorberende blokken achter elkaar die samen een infiltratielijn vormen. Doorheen de blokken loopt een leiding die het water afgeeft aan de blokken, terwijl zij het op hun beurt zachtjes in de grond laten sijpelen. Zo vereist deze voorziening geen afvoerpunten achteraan in je tuin en kan je de blokken zowel onder de oprit als in de tuin plaatsen. En - mooi meegenomen - het is een kolfje naar de hand van elke doe-het-zelver, want de plaatsing en aansluiting is kinderspel.

Het aantal blokken dat je nodig hebt, hangt uiteraard af van je hoeveelheid verharde oppervlakten, gaande van je oprit tot je dak. In regel vraagt 100m2 verharding een infiltratievoorziening met een buffercapaciteit van 2500 liter. Reken dus op 25 liter per m2.

Wavin Infiltratiepakket Hemelwater

Eens jouw capaciteit en aantal blokken bepaald zijn, graaf je een diepe sleuf, plaats je de blokken en sluit je ze aan. Nadien grond erover en klaar. Heb je geen diepe tuin? Dan kan je eventueel twee lijnen in parallel leggen met enige afstand ertussen.

Binnen dit infiltratiesysteem raadt Briek drie types aan die onderling verschillen in materiaal. Zowel de Aco Infiltration Line als het Wavin Infiltratiepakket zijn handige opbouwsystemen gemaakt uit kunststof of plastic, maar je kan ook kiezen voor een variant in beton. Beton zorgt ervoor dat je geen geotextiel nodig hebt en dat je infiltratievoorziening steviger is. Nadelen: dit kan je niet zomaar snel in je eentje plaatsen en bij hoog grondwater is een betonnen put minder aangewezen omdat deze diep geplaatst wordt.

Aco Infiltration Line

Dit artikel verscheen ook in Briek. Wil je Briek in je brievenbus ontvangen? Vul dan snel het formulier in!