Zolderrenovatie: breng licht binnen met Velux en Fakro

Zolderrenovatie: breng licht binnen met Velux en Fakro

De boel de boel laten op zolder is jammer. Hij leent zich namelijk prima als leuke speelkamer, gezellige hobbyhoek, hippe fitnessruimte, stille meditatieplek of chique logeersuite. Een voor-en-na met alleen maar voordelen.

Voor

De zolder is een donkere en duffe plek waar zelfs de Ghostbusters niet in durven... Op klaarlichte dag het licht moeten aansteken om te kunnen werken of spelen is no fun.

De oplossing

Breng daglicht binnen op je zolder via kwalitatieve, betrouwbare dakramen. Voor een optimale lichtinval heb je voldoende spreiding nodig. Daarom is het beter om meerdere kleine dakvensters langs beide kanten van het dak te plaatsen dan één grote. Om de ruimte een aangenaam binnenklimaat te geven, moet de totale glasoppervlakte minimaal 12% van het vloeroppervlak van de kamer bedragen. Ongeveer 20% is ideaal.

Velux dakramen

Op Batibouw 2016 stelde VELUX zijn nieuwe dakvenster voor: hout omhuld met wit afgelakt polyurethaan. Een extra heldere troef, assorti met de hedendaagse Belgische muren waarvan 85% wit is. De innovatieve acrylverf op waterbasis is onderhoudsvriendelijk en bestand tegen uv-stralen. Elk onderdeel wordt individueel geverfd voor assemblage, waardoor het hout natuurlijk kan bewegen zonder barsten in de verf te veroorzaken. Het venster krijgt ook een behandeling tegen vocht en schimmel.

Dakramen met een wentelende opening maken het mogelijk om een meubel onder het venster te plaatsen. Een uitzetbare opening vergroot het ruimtegevoel. Het Integra-dakvenster van VELUX met afstandsbediening is super voor plaatsing op een moeilijk bereikbare hoogte. En sowieso een slim idee: automatische sluiting bij regen, verschillende standaardfuncties en daarnaast programmeerbaar naar wens. Het werkt op een fotovoltaïsche zonnecel waardoor geen bekabeling of elektriciteit nodig is.

Een rolluik of buitenste zonnescherm zorgt voor een goede klimaatregeling, muggengaas houdt vervelende bezoekers buiten en maken het verduisteren mogelijk. 

Bij FAKRO, waar de dakvensters verkregen kunnen worden in hout (naturel of wit-gelakt, in acryl of polyurethaan-lak) of in PVC, wordt er bijkomend veel aandacht besteed aan de thermo-isolerende waarden van de producten. Zo is er het FTT U8(VSG) Thermo dakraam met zijn Uw van 0,58 W/m²K met één beglazingspakket en in combinatie met het geïsoleerde Thermo-gootstuk.

Fakro dakramen

De proSky-dakvensters van FAKRO met grote hoogtematen garanderen voldoende lichtinval en een gelijkmatige lichtverspreiding. Ook Galeria van FAKRO heeft zijn naam niet gestolen: een prachtig groot dakvenster waarvan de ramen een balkon vormen. De bovenste vleugel vormt een tuimeldak dat naar boven opent. De onderste vleugel kan naar voren worden uitgeschoven waardoor het balkon makkelijk te bereiken is. Bij het terugschuiven van het onderste venster glijden de veiligheidsbalustrades aan beide zijden in het venster zodat ze niet meer zichtbaar zijn op het dak. Netjes!

De meeste producten van FAKRO dragen het FSC-label voor duurzaam bosbeheer. Een correcte plaatsing is cruciaal voor de goede werking van een dakvenster.

Na

En toen was er licht. En lucht. En ruimte. Dankzij vakkundig geplaatste dakramen. Welkom in het vergeten paradijs dat Zolderkamer heet.

Dit artikel verscheen ook in Briek. Wil je Briek in je brievenbus ontvangen? Vul dan snel het formulier in!

Beelden via Velux en Fakro.